Het kon niet avontuurlijk genoeg

Lange tijd kon het leven voor mij niet avontuurlijk genoeg zijn. Als buitenlandjournalist zwierf ik jaren door afgelegen gebieden in Afrika en Azie. Leefde in India, Amerika en Maleisië. Schreef er verhalen over voor De Volkskrant en Trouw, maakte radioreportages voor Radio 1 en Wereldomroep, schreef journalistieke boeken over mijn leven in Maleisië, India en andere landen die het goed deden in de pers. Niet voor niets had ik toerisme en antropologie gestudeerd: alles wat anders was fascineert me. Ik leer en transformeer. Ik hou van de chaos waarin ik terecht kom, onvoorspelbaarheid van avontuur: het geeft intensiteit en verrassing. Ik leef en leer meer dan ooit.

Mijn vijanden: Routine, rust en regelmaat

Ingehaald door het dagelijks leven kreeg ik kinderen, een vaste baan aan de afdeling Toerisme van een hogeschool en een hypotheek. Met een gezin liggen mijn vier twijfelachtige vijanden ‘routine, rust, regelmaat’ op de loer. Het epische avontuur wat ik had geleefd sijpelde weg uit mijn leven. Ook al genoot ik van mijn gezin, vaste baan en jaren dertig huis-met-hypotheek, toch miste de intensiteit en het onverwachte van avontuur – het wonderland waarin ik me kan verwonderen en laten verrassen.

wie is brigitte ars

Mijn zoektocht…

Gedreven door rusteloosheid en de angst in een middelmatig leven te vervallen, ben ik op onderzoek gegaan naar avontuur met het idee er een boek over te schrijven. Voor mijn zoektocht ging ik niet alleen zelf op stap om avonturen te beleven, maar reis ik de wereld rond om met avonturiers te spreken. Mensen die niet alleen op avontuur gaan, maar het ook leven en uitdragen. Met de geest van een ontdekkingsreiziger, en vanuit mijn achtergrond van journalist en onderzoeker spreek ik avonturiers: reisschrijvers, reizigers, ondernemers, academici. Maar ook avontuurlijke denkers die bezig zijn met innovatie en uitvindingen – pionieren is immers ook een avontuurlijk proces. Soms zijn het gewone mensen, soms wereldverbeteraars – altijd mensen die impact zoeken op zichzelf en de wereld om zich heen. Ze hebben allemaal de eigenschappen van de avonturier.

Mijn boek

Over de zoektocht naar avontuur en de avonturier in jezelf ben ik nu bezig een boek te schrijven: een van de grootste avonturen van dit moment. Dat is niet een makkelijk recht pad, maar een lange, bochtige weg met veel obstakels waarbij ik regelmatig de bons krijg, de weg kwijt ben of op het verkeerde been wordt gezet. Soms vraag ik me af of het er ooit komt (vrienden verwachten dat het rond mijn 75e wel af is). Maar ik leer er enorm van. Het haalt me uit de comfort zone, dwingt me lef te tonen, verbindingen met anderen aan te gaan en nieuwe wegen in te slaan als ik weer doodloop. Het is verreweg het lastigste boek wat ik ooit heb geschreven. Maar als echte avonturier geef je niet op. Dus ook hierover wil ik je op de hoogte houden via mijn blog.