Avontuurlijk leven, avontuurlijk denken

Avontuur is in de loop van de jaren vooral heel persoonlijk geworden en heeft nog maar weinig te maken met middeleeuwse ronddolende ridders en met ontdekkingsreizen.

 

Vandaag de dag is het eerder iets wat je normaal niet zou doen en waarvoor je je ergens overheen moet zetten. Liefst iets uitdagends of onvoorspelbaars.

Met avontuur is het alsof je in een parallelwereld stapt, een andere wereld die je niet kent – anders dan je normale leven. Dat kan in de natuur  –‘de outdoors’ – zijn, een achterstandswijk of andere cultuur. Of je besluit ondernemer te worden, al is het maar parttime. Of begint een nieuwe hobby die je uit je comfort zone brengt. Alles wat je spannend vindt en je op een kleine (of grote) reis neemt – fysiek of symbolisch – is een avontuur.

 

Avonturen hoeven niet episch, groots, en meeslepend te zijn, en ook niet per se langdurend. Wel intens, uitdagend en spannend. Ze leren je levenslessen en geven je leven betekenis.

avontuur vrijbuiter

Avontuur zit in jezelf

Mensen die avontuurlijk leven zijn vooral mensen die avontuurlijk denken. Dat is misschien wel mijn grootste eyeopener geweest in de afgelopen jaren. Het avontuur zit vooral in jezelf, niet in een bestemming. Je kunt zelf de avonturier zijn die avontuur creëert.

 

Avonturiers zeggen ‘ja’ tegen nieuwe dingen. Ze zoeken de uitdaging en nieuwe situaties op. Ze zijn nieuwsgierig en gaan over grenzen waar anderen stoppen. Ze zijn flexibel en kunnen goed omgaan met veranderingen, onverwachte dingen, verrassingen en uitdagingen. Net waar deze tijd om vraagt.

 

Door een avontuurlijke houding kun je het avontuur leven en beleven. Dat je jezelf iedere dag uit je comfort zone moet duwen, over je grenzen. Dat je moet loslaten, nieuwe, spannende dingen aan moet gaan. Doelbewust doelloos dwalen door je leven, zodat er zich een pad voor je ontvouwt. Iets doen wat je normaal niet zou doen.

 

In Engeland bestaat er een verkeersbord, ‘Blind Summit’: je weet niet wat er zich aan de andere kant van de heuvel bevindt. Als avonturier zoek je ook in die onvoorspelbaarheid. Gewoon doen en de controle loslaten. Lef hebben, daarna loopt het vanzelf. In de draaikolk durven te springen en proberen boven te blijven. Zoek de onvoorspelbaarheid, de dwaling, laat het echte leven je overkomen. Pas je aan en verander jezelf zonder jezelf te verliezen. Avontuur heeft dus weinig veel te maken met de typische ‘avontuur icoon’ van een man of vrouw die op een rots staat en over de wereld tuurt, een beeld dat het lekker doet in social media. Het gaat om hoe je er instaat, dát maakt het avontuur.

 

Via mijn blog wil ik je op de hoogte houden van avonturen van mij en anderen, en de principes erachter. Sommige zijn episch, de meeste kleiner. Maar nooit alledaags, want dat is wat avontuur in ieder geval niet is.